Wat ik allemaal fout deed in citymarketing (en wat ik daarvan leerde)

Op 3 april nam Gerben Baaij afscheid van zijn stad en zijn rol als citymarketeer. In een vol Energiehuis deelde hij, zoals we van hem gewend zijn, zijn visie op citymarketing — uitgesproken, eigenzinnig en met een knipoog. Ik mocht als collega deelnemen aan een panel en dat voelde eervol. Maar het bracht me ook tot reflectie.

Want als ik íéts heb geleerd in de jaren dat ik met hart en ziel aan citymarketing werk, is het dit: je leert het meeste van je fouten. En dus deel ik hier openhartig een paar lessen die ik opdeed in samenwerking met partners in verschillende steden. Misschien heb jij er wat aan — of herken je er zelfs iets van jezelf in.

1. Duidelijke afspraken zijn niet altijd duidelijk genoeg

In een stad waar ik werkte, spraken we met een woningbouwvereniging af dat zij namens ons een mailing zouden versturen om oud-inwoners terug te lokken. Goede campagne, dachten we. Tot bleek dat ook mensen die overleden waren, uit huis gezet of zelfs in de gevangenis zaten, een brief kregen. Oeps. De fout? We hadden de uitvoerders niet goed gebrieft over het doel en de toon van de campagne.

Les: Een goede samenwerking vraagt niet alleen om heldere afspraken, maar ook om een heldere context. Brief én debrief. Pun intended.

2. Commitment begint bij de juiste mensen aan tafel

In een andere stad ontwikkelden we enthousiast een stadsmascotte. Gert het Hert. Alleen… niemand voelde zich er echt in thuis. De communicatieadviseur was nieuw, had weinig gezag en kende de cultuur nog niet goed. De mascotte sneuvelde, en met recht.

Les: Als je wilt samenwerken, zorg dan dat je de juiste mensen aan tafel hebt — mensen met mandaat én gevoel voor de lokale mores.

3. Vertrouwen gaat boven structuur

Soms zijn we zó druk met het vastleggen van verantwoordelijkheden, dat we vergeten waar het echt om draait: vertrouwen. In een stad hadden we eindeloze discussies over het organogram van een stuurgroep. Pas toen er een nieuwe collega kwam die zei “laten we gewoon samenwerken”, kwam de vaart erin.

Les: Vergeet het schema, kijk naar de mensen.

4. Samenwerking moet ook leuk zijn

In een binnenstad waar ik werk, weten ze dat als geen ander. De algemene ledenvergaderingen duren een half uur en daarna is er bier, muziek en bitterballen. Tijdens corona organiseerden ze een hilarische online stadsbingo. Dit jaar gingen we op 1 april niet naar eieren, maar naar uien zoeken.

Les: Maak van samenwerken een feestje. Letterlijk.

5. Continuïteit is goud waard

Ik ben nergens zo lang gebleven als in de stad waar ik nu werk. En ik merk: vertrouwen groeit met de jaren. Door dienstbaar te zijn en niet op de voorgrond te treden, bouwen we aan iets duurzaams. We zijn klein begonnen, maar met een breed netwerk en een stevige positie in samenwerkingen.

Les: Blijf. Bouw. En blijf bouwen.

6. Gunfactor is geen vanzelfsprekendheid

Soms lijkt samenwerking logisch — bijvoorbeeld tussen steden met een gedeeld historisch profiel. Maar in de praktijk is elkaar écht iets gunnen vaak ingewikkelder dan gedacht.

Les: Gunnen moet je soms leren. En héél soms forceren.

7. Resultaat is niet altijd rozengeur

We meten actief hoe het gaat met onze stad. De eerlijke uitkomst? Het gemiddelde gelukscijfer is gedaald. Ai. Maar dat betekent: werk aan de winkel. Eerlijkheid duurt het langst, ook in citymarketing.

Les: Durf ook te communiceren over wat (nog) niet goed gaat.

8. Citymarketing is balanceren

Tussen de snelheid van ondernemers en de traagheid van beleid. Tussen de wens om te scoren en de noodzaak om te verdiepen. Mijn bestuur noemt me ‘Zoef de Haas’, maar zelfs ik weet: soms is geduld je grootste kracht.

Les: Citymarketing is marketing. Maar dan ingewikkeld.

Tot slot

Gerben zei ooit: “Citymarketing is mensenwerk.” Daar ben ik het roerend mee eens. Of je nu begint of al jaren meedraait, samenwerken in deze sector blijft een leerproces. Dus bij deze: mijn fouten zijn jouw lessen. Graag gedaan 😉

Natuurhuisje De Specht & De Notaris

Zo. Een hypotheekverhoging en het nodige papierwerk verder. Met als resultaat: Annemarie en ik zijn nu de trotse eigenaren van Natuurhuisje De Specht. Pal naast onze ecolodge De Bosuil, dus nummers 12 en 13 aan de Oostermaat in de gemeente Midden-Drenthe.

Voor wie nog niet bekend is met de omgeving van onze ecolodge: het recreatiepark De Oostermaat ligt net buiten Westerbork, midden in de natuur. Voor Annemarie en andere mensen die het drukke leven even willen ontvluchten is dit park een ideale uitvalsbasis. Het natuurhuisje staat op een royale kavel van bijna 450 m² met tuin rondom en wordt omzoomd door gemeenschappelijk groen. Rust is een van de belangrijkste kenmerken van dit park. Fijn voor mijn vrouw met long covid, maar ook fijn voor heel veel anderen.

En dat komt goed uit, want beide huisjes verhuren we graag aan mensen die er even een paar dagen (of langer) tussenuit willen. Omdat ik geen pensioen opbouw is dit voor ons een praktisch alternatief. En we genieten er zelf natuurlijk ook volop van.

De notarisakte is gepasseerd, de website www.natuurhuisjedespecht.nl is live en de online boekingsmodule werkt. Welkom aan de Oostermaat!

Hoe brand je jezelf in 5 stappen als parkmanager?

Op verzoek van CLOK mocht ik tijdens de Dag van de Bedrijventerreinen op 23 mei een workshop verzorgen over de vraag hoe je jezelf als parkmanager op de kaart zet.

Zoals voorspeld, had ik veel te veel te vertellen en van jullie te horen, dus natuurlijk kwamen we niet toe aan het bijbehorende vijfstappenplan. In deze blog krijg je die alsnog cadeau. De basisstappen heb ik niet zelf verzonnen, maar kun je vinden op https://www.wervingopmaat.nl/wat-is-personal-branding/ . De complimenten zijn dus voor hen, eventuele fouten mag je op mijn conto schrijven. En dat geldt al helemaal voor de vertaling naar ons vakgebied en mijn hieronder vastgelegd persoonlijke ervaringen hiermee!

Stap 1: Weet wie je bent en waar jij als parkmanager voor staat

Wat maakt jou uniek en onderscheidend? Identificeer je sterke punten, vaardigheden en ervaringen die je kunt gebruiken om jezelf te positioneren in jouw vakgebied.

Voorbeeld:

  • Mijn WHY zit in de hoek van duurzaam en brede welvaart.
  • Mijn HOW: enthousiasme, energie, netwerken, zichtbare resultaten bereiken
  • Mijn WHAT: basis activiteiten op orde, enkele korte / opvallende projecten i.c.m. langere termijn investeringen

Stap 2: Ken je doelgroep

Het is belangrijk om te weten wie je wilt bereiken met je personal branding. Analyseer je doelgroep en begrijp hun behoeften, interesses en uitdagingen. Zo kun je jouw boodschap daarop afstemmen. Deel je bijvoorbeeld jouw kennis over een uitdaging waar je doelgroep mee zit, en help je hen op die manier, dan gaan ze jou zien als expert.

Vertaald naar ‘mijn’ bedrijventerrein Lage Weide: 800 bedrijven van klein tot groot, driedeling in sectoren, 200 vastgoedeigenaren met verschillende achtergronden en 18.000 medewerkers met vooral geen of prakijkopleiding. Net iets anders dan bijvoorbeeld Utrecht Science Park of de binnenstad van Utrecht dus!

Stap 3: Communiceer je verhaal

Vertel je verhaal op een authentieke en boeiende manier. Laat mensen kennismaken met wie je bent en deel jouw kennis, verhalen en passie. Gebruik daarbij passende kanalen: denk aan social media, blogs of een podcast.

Hoe we dat doen op Lage Weide: social media (LinkedIn!) voor externe relaties, maar voor eigen achterban mails, direct mailings, Whatsapp en persoonlijk contact. Waarbij de appjes over het algemeen het meest effectief zijn, maar maak daarvan geen misbruik.

Stap 4: Wees consistent

Consistentie is essentieel in personal branding. Zorg ervoor dat je consistent bent in je boodschap, je visuele identiteit en je acties. Dit helpt bij het opbouwen van herkenning en vertrouwen bij je doelgroep. Zij herkennen jou dan vervolgens als degene die altijd laagdrempelig en informeel kennis deelt over beleggen, of degene die tips over duurzaamheid altijd met humor deelt. Denk ook na over jouw tone of voice: hoe communiceer je? Gebruik je graag veel korte zinnen, heb je bepaalde schrijfwijzes die jij prettig vindt, gebruik je veel emoji’s of juist weinig? Door daar over na te denken, kun je ervoor zorgen dat al jouw berichten hetzelfde gevoel oproepen. Het versterkt bovendien je boodschap: wil jij als een expert gezien worden, dan kun je waarschijnlijk beter niet te veel afkortingen gebruiken en twijfelwoorden (eigenlijk, misschien, denk ik, waarschijnlijk, etc.) beter vermijden voor een meer overtuigende boodschap.

We hebben op Lage Weide een informele sfeer, dus we tutoyeren al snel. Dat zie je ook op onze website www.lageweide.nl . Ik heb de luxe, dat het parkmanagement bij ons bestaat uit een team van professionals inclusief een community manager. Bij ons is dus vooral de uitdaging om consistent namens het hele team te communiceren. Iedere projectmanager heeft zijn of haar eigen voorkeursstijl, maar we zijn wel eenduidig in onze aanpak: korte zinnen, snel to-the-point komen en antwoord geven op de belangrijke vraag: WIIFM? (What’s in it for me?).

Stap 5: Blijf leren en groeien

Personal branding is een voortdurend proces. Blijf jezelf ontwikkelen, leer nieuwe vaardigheden en blijf op de hoogte van ontwikkelingen in jouw vakgebied. Dit helpt je om relevant en up-to-date te blijven en je autoriteit te versterken. Hou ook goed in de gaten hoe jouw boodschappen presteren. Welke posts op social media werken goed en welke juist minder? Welk tijdstip levert het meeste op? Hoe meer je meet, hoe meer je weet!

Onze community manager Richard Hartkamp is hier een ster in. Hij is dol op data en zorgt ervoor dat onze content precies op de juiste manier op het juiste moment wordt gebracht. En daar komt meer bij kijken dan ik soms denk, dat is een ding dat zeker is. En ik? Ik zet af en toe ook eens een blogje op mijn eigen site. Zoals nu. Met de uitnodiging om ook contact te leggen via LinkedIn. Je kunt me vinden op dit adres: https://www.linkedin.com/in/roelandtameling/

Welkom in Ecolodge De Bosuil

Vanaf nu kun je lekker een weekendje weg of (mini)vakantie boeken in onze Ecolodge De Bosuil. Natuurlijk rustpunt in de oerprovincie van Nederland. Waar luxe en duurzaamheid hand in hand gaan. Dankzij optimale isolatie, zonnepanelen, een slimme laadpaal, hergebruik van materialen en een hydraloop geniet je zo van het beste van twee werelden. Van harte welkom!

Duurzaam

100% elektrisch met zonnepanelen, hergebruik van materialen en water, energielabel A en fair trade waar het maar kan.

Rust & Ruimte

Middenin de oerprovincie Drenthe, in het bos en naast de hei. Met veel privacy en bij heldere nachten een prachtig zichtbare sterrenhemel.

Wellness

Een privé Finse sauna, een whirlpool voor twee personen en een zalige regendouche maken je verblijf in dit natuurhuisje compleet! Ecolodge De Bosuil is een comfortabele, warme en knusse plek voor jullie om er even helemaal uit te zijn.

Dus… Geniet lekker van

  • De tweepersoons whirlpool
  • De regendouche
  • De Finse sauna
  • De buitendouche

Boek direct je verblijf of kijk eerst verder op de website www.ecolodgedebosuil.nl.

Heb je vragen? Schroom niet en neem rechtstreeks contact op met Annemarie Houkes via 06 44684231 of e-mail: info@ecolodgedebosuil.nl  

Lage Weide in vogelvlucht

Ga je mee varen naar Lage Weide?

Zoals je wellicht weet, werk ik al een aantal jaren part-time voor de parkmanagement organisatie van Lage Weide. Sinds een aantal maanden mag ik de werkorganisatie aansturen. Het bedrijventerrein is misschien niet het mooiste meisje van de klas, maar er wordt wel hard gewerkt. En zo dragen de ondernemers hun steentje bij aan gezond stedelijk leven in Utrecht.

Op het terrein werken meer dan 15.000 mensen voor ongeveer 800 bedrijven. En wist je dat we ook een van de grootste binnenhavens van Nederland hebben?

Er is nog veel meer over te vertellen, maar het is veel leuker om het gebied met een boot te verkennen. En dat is nou precies wat we gaan doen op 11 september aanstaande. Hebben jullie zin om als mijn gasten mee te gaan? Van harte welkom!

Kijk voor meer info op lageweide.nl of reserveer direct je tickets:

zondagochtend 11 september (boarding vanaf 10.00 uur)

zondagmiddag 11 september (boarding vanaf 13.30 uur)

Checklist duurzame bedrijfsvoering DMO’s

In opdracht van Kennisnetwerk Destinatie Nederland heeft City Result met haar partners van het Citymarketing Collectief een checklist opgesteld als hulpmiddel voor duurzame bedrijfsvoering bij citymarketing- en destinatiemarketingorganisaties (DMOs).

Goede bedrijfsvorming essentieel, maar niet vanzelfsprekend

Tijdens eerdere bijeenkomsten kwam naar voren dat DMO’s veel aandacht besteden aan de inhoud van de werkzaamheden (marketingstrategie, campagnes, destinatieontwikkeling). Tegelijkertijd zien we dat de bedrijfsvoering van DMO’s continue in ontwikkeling is, maar ook onder druk staat. Een (dreigend) tekort aan financiële middelen, verandering van organisatievormen, continuïteit van personeel, veranderingen in de markt of van opdrachten en de Corona-crisis leren ons dat een goede bedrijfsvoering (in de meest brede zin van het woord) essentieel is.

Getoetst aan de praktijk

De checklist is een uitkomst van een quickscan uitgevoerd onder verschillende DMO’s en een aantal kennissessies binnen het Kennisnetwerk Destinatie Nederland, Netwerk Citymarketing Nederland en de Vereniging van Citymarketeers.

Keuzes maken en analyseren

Uit de conclusies van het onderzoek kwam naar voren dat er geen ideaal of uniek businessmodel, dat leidt tot een toekomstbestendige bedrijfsvoering. De huidige Corona pandemie is uniek en was niet te voorspellen, maar er zijn wel belangrijke lessen uit te trekken.

Onder andere door bijvoorbeeld per financieringsmodel specifiek in te zoomen op de kansen en bedreigingen bij publieke of private financiering. Of door te kijken naar de verhouding structurele en incidentele inkomsten versus vaste en flexibele lasten. De uitkomsten van de quickscan zijn eerder gepubliceerd door het Kennisnetwerk. Met deze checklist wordt een van de aanbevelingen opgevolgd, namelijk het expliciet maken van de keuzes die DMO’s hebben bij de inrichting van de bedrijfsvoering.

Vervolgens biedt de checklist de mogelijkheid om de gemaakte keuzes in onderling verband te analyseren en de bedrijfsvoering (ook in relatie tot verwachte trends en ontwikkelingen) aan te scherpen.
De checklist is opgebouwd door in eerste instantie de bedrijfsvoering van DMO’s in te delen vanuit vier verschillende invalshoeken:

  • Taakstelling,
  • Taken en Activiteiten,
  • Financiering,
  • Organisatie en Uitvoering.

Checks & balances

Op basis van verschillende checkvragen per invalshoek kan de bedrijfsvoering worden uitgewerkt op basis van vragen en aandachtspunten. Na de uitwerking per invalshoek volgen nog de laatste “checks and balances” op de relatie tussen de verschillende invalshoeken.

Op basis van de eigen analyse kan er worden gekozen om de bedrijfsvoering verder aan te scherpen of aan te passen. Zoals aangegeven is het daarbij ook belangrijk om daarbij algemene trends en ontwikkelingen mee te nemen. De checklist is opgesteld als hulpmiddel om zowel binnen de organisatie als samen met stakeholders te gebruiken. De focus ligt daarbij primair op de bedrijfsvoering, maar is ook prima te combineren met een proces gericht op de inhoud.

Kennisnetwerk Destinatie Nederland

Het Kennisnetwerk Destinatie Nederland kan als platform dienen om kennis en ontwikkeling tussen DMO’s hierover uit te wisselen. Het Citymarketing Collectief biedt ook de mogelijkheid om DMO’s te ondersteunen bij deze processen.

Meer informatie hierover is te vinden op de websites of via de mail info@citymarketingcollectief.nl .

Podcast Zendeling & Marketeer

Zelf ben ik niet religieus, maar ik werk met veel plezier mee aan het initiatief van de Fonteinkerk om te onderzoeken hoe digitale media na corona optimaal kunnen worden ingezet voor de kerk.

Onder meer met een podcast van de Clipjesfabriek, te beluisteren via https://soundcloud.com/jelle-koolstra/digitale-fontein-zendeling-marketeer

Kijk voor meer relevante video’s en podcasts over de rol van digitale media in de kerk op https://digitalefontein.nl/videos-podcast

Valse Profeet of Reddende Engel

Op 4 september wordt door de Digitale Fontein over dit onderwerp een bijzonder boeiend symposium georganiseerd. Super interessant dus! Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://digitalefontein.nl/symposium

Uitnodiging Werkgelukshow en gratis Werkgeluk Challenge

Meer omzet én meer tevreden werknemers? Hoe je dat voor elkaar krijgt wordt duidelijk tijdens de online Werkgelukshow op donderdagavond 10 juni van 19.00 tot 20.00 uur. Met aansluitend een tiendaagse challenge om goede voornemens in de praktijk te brengen.

Je bent als onze relatie van harte uitgenodigd hieraan mee te doen.

kijk voor meer informatie op https://onlinechallenge.nl/2021/05/29/10-juni-werkgelukshow-en-gratis-werkgeluk-challenge/

22 april aan de slag met je citymarketing organisatie

City Result, founding partner van het Citymarketing Collectief, heeft in opdracht van Kennisnetwerk Destinatie Nederland onderzoek uitgevoerd onder meer dan 30 CMO’s en DMO’s. Tijdens een online bijeenkomst van het Netwerk Citymarketing op 22 april delen we de resultaten van het onderzoek en gaan we samen op zoek naar het antwoord op de vraag “Hoe houd je jouw CMO/DMO vitaal?”

Een van de handvatten hiervoor is het cyclisch afwegingskader dat we hiervoor hebben ontwikkeld, maar we gebruiken tijdens de interactieve sessie vooral veel praktijkvoorbeelden die met ons zijn gedeeld.

Kijk voor meer info en aanmelden op https://www.netwerkcitymarketing.nl/bijeenkomsten/agenda/hoe-houd-je-jouw-dmo-vitaal

In de media met geluk, deurbellen en neuzen

In mijn vak kom je zelf ook regelmatig in de schijnwerpers. Ik zal niet ontkennen dat het mijn ego soms streelt, maar het is vooral leuk en goed om de verhalen over je stad, over je (vak)gebied en over je interesses breed te kunnen delen. Een beetje mediabereik is dan wel handig.

Dat levert vooral veel nieuws uit Kampen op omdat ik daar vaak als woordvoerder van Kampen Partners spreektijd krijg. Dit overzichtje van recente sterke verhalen die werden gedeeld in de krant, op radio, online en via andere mediakanalen geeft een aardige maar volstrekt willekeurige weergave van mijn activiteiten in de afgelopen maanden:

En in de buitencategorie: onze alsnog zeer geslaagde 1 april stunt in Kampen natuurlijk: